Home

Nordlands trompet hele diktet

Nordlands Trompet er et topografisk dikt skrevet av den norske dikterpresten Petter Dass (1647-1707).. I diktet skildrer Petter Dass landskapet og naturen i landsdelen og de nordlige meteorologiske forhold som midnattssol.Han peker på fugleliv, dyr og handelsvirksomheter, og alt annet som finnes i landsdelen, for eksempel fangst av lundefugler med bruk av lundehun Nordlands Trompet i originalutgave fra 1739: Nordlands beskrivelse; Transkribert utgave av Nordlands Trompet; I motsetning til mange embetsmenn i samtida var Petter Dass opptatt av det norske, både i skildringa av norsk hverdagsliv og natur, og ved at han brukte mange særnorske ord. Slike ord kaller vi norvagismer Sider i kategorien «Nordlands Trompet» Under vises 16 av totalt 16 sider som befinner seg i denne kategorien Nordlands Trompet er et dikt skrevet av presten Petter Dass (1646/1647-1707). Det omtales gjerne som et topografisk dikt som hyller den nordnorske naturen, og som et av de mer storslagne eksempler på hjemstavnsdiktning.I senere tid har litteraturforsker Hanne Lauvstad gjennom sin doktoravhandling om Nordlands Trompet plassert diktet inn i en historisk sammenheng på 1600-tallet, og hun. Nordlands Trompet. Tekst og paginering er hentet fra Samlede verker, bd. 1. Fortale til Bogen. Til Læseren. Inledning. Nordlands Beliggende. Nordlands Horizont, Elementer og Veyrligt. Allehaande Fugler og flyvende Dyr i Nordlandene. Svemmende Dyr i det Nordlandske Hav. Om Land og Lands Brug. Om Ledings-Bergene. Om Lapperne og Findene.

Nordlands Trompet - Wikipedi

Nordlands Trompet ble skrevet på 1700-tallet, men ble ikke utgitt før 1739 flere år etter Petter Dass død. Petter Dass bruker gjennom hele diktet kontrast noe som var helt grunnleggende for barokken. Han bruker tallrike adjektiv, overdrivelse, gjentagelse og oppramsinger Et av de største verkene til dikterpresten Petter Dass er diktet Nordlands Trompet. Her kan du høre diktet, som handler om nordlandsnaturen, og høre hvordan barokken kommer til syne i diktet Til Læseren (Nordlands Trompet) Fra Norske Dikt. Hopp til navigering Hopp til søk Merk fromme Læser, giv det Agt, At alt hvis her er bleven Om Nordland og den kalde Tragt I denne Bog indskreven, Det har jeg efter andres Mund, I Pennen ladet føre, Om Auvel, Eng, om Jord og Grund,. Fakta om diktet «Nordlands Trompet» Forfatter: Petter Dass (ca. 1647-1707) Årstall: påbegynt ca 1670, utgitt 1739. Sjanger: topografisk dikt. Å se på tematikken vil være aktuelt å ha med som en sentral del i en analyse av «Nordlands Trompet». Du kan da studere hva Dass ønsker å formidle; Hva vil han å fortelle, og hvorfor

Temaet i diktet er det som man kan si diktet egentlig handler om. Hva er det diktet eller dikteren vil si oss? Identitet. I «Nordlands Trompet» er fokuset på Nordland. Hva som kjennetegner menneskene som bor der, maten som blir tilberedt og spist, og hvordan landskapet ser ut Rytmen er jevn gjennom hele diktet, og med samme rimmønster. Videre skal ta for oss: Enderim; Bokstavrim; Virkning av rim og rytme; Enderim. I «Nordlands Trompet» finner vi et rimmønster som kalles sekvensrim (aabccb). Det er siste stavelse eller ord i hver verselinje som rimer, og dette mønsteret følges gjennom hele innledningen Det mest kjente verket Dass skrev, er det store diktet om Nord-Norge: Nordlands Trompet. Det ble ferdig på slutten av 1600-tallet og ble sirkulert i avskrifter. Trykt ble det først i 1739. Vi blir godt kjent med 1600-tallets nordlendinger i disse rytm

Norsk - Petter Dass og «Nordlands trompet» - NDL

Kategori:Nordlands Trompet - Norske Dik

Vi må forstå Petter Dass ut fra den tiden han levde i. En vanlig oppfatning er å knytte dikteren nesten utelukkende til nordnorsk diktning, noe som mye skyldes «Nordlands Trompet» og noen av salmene hans. Men Petter Dass sine forbindelseslinjer i poesien går også til København og Bergen Nordlands Trompet, også utgjeve som Nordlands Beskrivelse, er eit diktverk skrive i tida 1675-1695 av presten Petter Dass, Nordlands Trompet er eit topografisk dikt, ei skildring på rim av folk og natur. Boka er inndelt slik: Dedikasjon (til Hr. Ditlev Wibe) med Fortale til Bogen Last ned hele boken til mobil/nettbrett i .epub-format eller som .mobi. Du kan også skrive ut boken som .pdf eller html. Om Vær hilset I Nordlands bebyggende Mænd. Nordlands Trompet, eller Nordlands Beskrivelse som den også kalles, er Petter Dass' mest kjente verk. Verket ble påbegynt i 1670-årene og sannsynligvis ikke fullført. Fra Norske Dikt. Hopp til navigering Hopp til søk. Tekster av Petter Dass (ca. 1646 - 17. august 1707): Underkategorier. Denne kategorien har kun følgende underkategori. N Nordlands Trompet‎ (16 S) Sider i kategorien «Petter Dass.

Nordlands Trompet - lokalhistoriewiki

 1. hadde et potetland som gikk helt ned i fjæra. Kvæfjord har et markjordbær i kommunevåpenet sitt, Ola Bremnes er opptatt av at diktene må leses ut fra tida da de ble skrevet,.
 2. Kjeldearkiv:Nordlands Trompet er et dikt av Petter Dass.Teksten er her gjengitt i sin helhet på originalspråket. Teksten slik den er gjengitt her er henta fra Dokumentasjonsprosjektet, se lenke nedafor. Årsaken til at det legges inn i sin helhet her, er at vi kan lenke til stedsnavn og andre ting, der disse har latt seg identifisere, noe som framhever verdien av diktet i en lokalhistorisk.
 3. Det finnes et dikt som fanger inn det hele, Skrei og sjøfugl, håkjerring og hval, fiskere på vei til Bergen med fangsten og solen som aldri slukner over fjellene, Det er bare noen av de ingridiensene når presten Petter Dass komponerer sitt smakfulle dikt Nordlands Trompet
 4. Det mest kjente verket Dass skrev, er det store diktet om Nord-Norge: Nordlands Trompet. Det ble ferdig på slutten av 1600-tallet og ble sirkulert i avskrifter. Trykt ble det først i 1739. Vi blir godt kjent med 1600-tallets nordlendinger i disse rytmiske versene som rommer naturpoesi,
 5. Nordlands Trompet . Petter Dass' (1647.1707) store nasjonale dikt om nordnorsk natur og om den norske fiskerbonden . ble skrevet i 1696 . Men verket ble ikke trykt før i 1739 . 32 år etter dikterprestens død

Dette året utgir presten Petter Dass diktverket Nordlands Trompe. l er et topografisk hyllestdikt ti Nordland, som Petter elsker.. Diktet består av to innledningsdikt og en hoveddel som beskriver det området som utgjør lenet «Nordlandene», det vil si det som siden kommer til å bli Nordland og Troms fylker Hele diktet er en lang lovprisning av Guds skaperverk. Det var fint å lese gjennom Nordlands trompet igjen, da jeg ikke har lest den siden realskolen for lenge siden. Petter Dass er en av våre diktere vi ikke må glemme. Gjendiktning av Hans Kristiansen. Illustrert av Hans Gerhard Sørensen Norsk musikkprogram. Sanger av David Monrad Johansen til Petter Dass' dikt. Framført av sangeren Bjørn Lie-Hansen og pianisten Neil Dodd. Fra Nordlands Trompet opus 13 hører vi Vær hilset, Salme, Elementer og Veirligt Nordlands trompet av Petter Dass. Oslo 1958. Utg. ved Didrik Arup Seip. Omslagstegningen efter tresnitt av Gustav Vigeland. Vignetter og initialer efter utgaver fra 1739. Oslo, Aschehoug, 1958. 171 s. Mine tanker om Nordlands Trompet: Av og til får man lyst til å repetere en av sine favoritter

Nordlands Trompet er et topografisk dikt skrevet av den norske dikterpresten Petter Dass (1647-1707). Tittelbladet til Nordlands Trompet, Petter Dass' topografiske diktverk om nordlandsnaturen påbegynt i 1670-åra, utgitt København i 1739 Nordlands Trompet (skrevet omkring 1670 Petter Dass var ingen typisk representant for barokkstilen. Tekster som «Den Nordske Dale-Viise» og «Nordlands Trompet» retter seg mot folk av alle samfunnslag. Språket i disse dikta er enkelt og folkelig, uten store fakter Nordlands Trompet . Petter Dass' (1647.1707) store nasjonale dikt om nordnorsk natur og om den norske fiskerbonden . ble skrevet i 1696 . Men verket ble ikke trykt før i 1739 . 32 år etter dikterprestens død. Nordlands Trompet handler om hvordan Nord-Norge ser ut, om hvem som bor der, og om hva slags liv som leves der både av folk og fe, fisk og fugl. Så gode og treffende er disse. Om diktet Nordlands trompet (Petter Dass) Hør hele lydboken fra Storytel.no Med Storytel.no får du ubegrenset tilgang til tusenvis av lydbøker og e-bøker via app til smartmobiler og nettbrett. Prøv 14 dager gratis

«Nordlands Trompet» ble først trykt i 1739, som det siste av Dass' større verker. Det kom det året ut i to utgaver, en utgitt i Bergen og en i København. Interessen for diktet var ikke så stor, og det var først etter at Johan Sebastian Welhaven i 1856 skrev artikkelen «Digteren fra Alstadhoug; Peder Dass» at det ble trukket inn i den norske nasjonallitteraturen I 1696 hadde Petter Dass skrevet ferdig sitt hovedverk, Nordlands Trompet. I Nordlands Trompet skildrer han den mektige naturen og det barske og godlynte folket i Nordland. Det er delt i to store deler. Den første delen er en generell del med beskrivelser av dyreliv, fiske, fauna, klima, folket, jordbruk og beliggenhet for Nordland Vår pris 299,-(portofritt). Nordlands Trompet handler om hvordan Nord-Norge ser ut, hvem som bor der, og om hva slags liv som leves der både av folk og fe, fisk og fugl. Det ble skrevet. Nordlands Trompet. Petter Dass Sølvberget, Magasin U1: 1 av 1 ledig Plassering: Dikt (sortering: q DAS) Bestill flere av samme forfatter. Skriv anmeldelse. Les på nett. Her finner du den. Fakta Andre som så på denne, bestilte. NORDLANDS TROMPET Internettadressen er: www.nordlaendingernes-forening.no Org nr 983 712 673 Organ for Nordlændingernes Forening Stiftet 11. oktober 1862 Nr. 49 13. årgang Juni 2008 § 1 Formål for Nordlændingernes forening er: 1. Å samle kvinner og menn med interesse for Nord-Norge 2

For meg er det ingen fjelldikt som kan måle seg helt med dette, selv om det finnes flere gode. Når jeg leser dette diktet står jeg på Skinneggen en vindfull høstdag når skyene farer mellom toppene og skyggene flyr innover langs Eidet og utover Bygdin. Herlig og forfriskende tanker: Den egg, den t.. Hans mest kjente verk er Nordlands Trompet. Et læredikt med stor frodighet. Petter Dass var av dem som skrev på dansk. For han kunne verken svensk, finsk eller fransk. Men i det danske, puttet han nordnorske ord. Som kunne beskrive nordnorsk liv og jord. Et utdrag fra Nordlands Trompet får dere her. Men ikke hele, for den er.

Lauvstad placerar Nordlands Trompet inom den framvisande genren, genus demonstrativum, och jag håller med henne om klassificeringen.7 Retoriska genrer är dock ofta blandade. Dass dikt innehåller också drag av debatterande, argumenterande retorik, genus deliberativum, något som förf. endast nämner i förbigående Med dette verket diktet han makt til folket, har det vært hevdet, og man vil ha det til at den nordnorske fiskerbonde i sin tid kunne resitere hele verket utenat. Nordlands Trompet har i sin. Nordlands Trompet. Diktet er skrevet av presten Petter Dass, og regnes som et av våre mest storslagne hjemstavnsdikt. Det ble påbegynt på 1600-tallet, og første gang utgitt i 1739, mange år etter dikterprestens død. Hans Kristiansen moderniserte og gjendiktet i 1962 «Nordlands Trompet», og her er et utdrag: ( Så har vi Petter Dass, da, salmedikteren og potetpresten. Som også skriver tekster som kan oppsummeres med disse fire uttrykkene, men som også skriver belærende tekster om å ikke drive hor og det topografiske diktet «Nordlands trompet». Jeg leser gjerne åpningen av diktet med elevene: «Vær hilset, I Nordlands bebyggende Mænd»

I Nordlands Trompet gir han derimot en høystemt hyllest til folk og virke i Ranen: Hele første del av diktet handler om selve fjellet og kunsten å bryte ut malm. I senere passasjer av diktet turnerer Petter Dass folket i bygda på en morsom og lett ertende måte Ved siden av diktet «Nordlands trompet», er denne salmen den best kjente barokke teksten i norsk litteratur i dag. Diktet er et godt eksempel på den barokke stilen og tenkemåten på 1600-tallet. I denne analysen ser vi på diktet som helhet, og vi nærleser også én strofe spesielt, for å studere litt i dybden hvordan Dass skriver Behov for synonymer til DIKT for å løse et kryssord? Dikt har 247 treff. Vi har også synonym til epos, eventyr og regle

Nordlands Trompet - Dokumentasjonsprosjekte

 1. PETTER DASS - EN NORDNORSK FANEBÆRER Det er ikke mye norsk litteratur fra 1600-tallet som er kjent for folk flest i vår tid. Men salmene til Petter Dass blir stadig sunget i kirkene, og mange kan fortsatt flere av hans tekster utenat
 2. topografiske diktet «Nordlands Trompet» og salmen Herre Gud, ditt dyre navn og ære har blitt stående som hans hovedverk. Dikterpresten har en særegen posisjon i den nordlige landsdelen, noe som ble understreket i 1999, da han ble kåret til årtusenets nordlending av e
 3. Jeg har ikke spesialstudert Nordlands Trompet.Det har derimot litteraturforsker Hanne Lauvstad. Hun har skrevet ei hel avhandling omkring diktverket og tolkningene av det. Konklusjonen hennes er at trompeten har en lærd litterær form beregnet på lærde embetsmenn i Danmark-Norge på slutten av 1600-tallet
 4. Hør hele lydboken fra Storytel.no Med Storytel.no får du ubegrenset tilgang til tusenvis av lydbøker og e-bøker via app til smartmobiler og nettbrett. Nordlands Trompet i originalutgave fra 1739: Nordlands beskrivelse; Nordlands Trompet er et topografisk dikt skrevet av den norske dikterpresten Petter Dass
 5. Naar Kaasen hensettes i beeniste Noer, Da snarlig opdages Arctandria stor, Med sine skyebrydende Tinder Et Landskab afdeelt udi Provstier fem
 6. Nordlands trompet - e-bok, Norsk, 2017. Forfatter: Petter Dass. 142,-Leveres direkte via nedlastning Fri frakt fra 299 kr for privatpersoner. Beskrivelse. Det mest kjente verket Dass skrev, er det store diktet om Nord-Norge: Nordlands Trompet. Det ble ferdig på slutten av 1600-tallet og ble sirkulert i avskrifter

Nordlands trompet - Aschehou

Kjøp Nordlands trompet fra Bokklubber Det mest kjente verket Dass skrev, er det store diktet om Nord-Norge: Nordlands Trompet. Det ble ferdig på slutten av 1600-tallet og ble sirkulert i avskrifter. Trykt ble det først i 1739. Vi blir godt kjent med 1600-tallets nordlendinger i disse rytmiske versene som rommer naturpoesi, humørfylte og dramatiske dagliglivsskildringer og informasjon om. Kjøp Nordlands trompet fra Tanum Nordlands Trompet . Petter Dass' (1647.1707) store nasjonale dikt om nordnorsk natur og om den norske fiskerbonden . ble skrevet i 1696 . Men verket ble ikke trykt før i 1739 . 32 år etter dikterprestens død Det er imidlertid en helt ny presteskikkelse som skal feires - to solide fagbøker fra 2006 har tegnet et helt nytt bilde av Herr Dass både som dikter og prest. De to bøkene - en biografi og en litterær undersøkelse - sår berettiget tvil om en rekke forhold som har vært tillagt forfatteren av Nordlands Trompet

Karikatur fra Tyrihans i anledning Bjørnsons artikkel Den moderne norske Literatur fra 1896, hvor han karakteriserte hele den norske «dikterflåten». Tegningen viser 1800-tallets ledende diktere med Henrik Wergeland alene i forgrunnen. Bak ham fra venstre: Hans Kinck, Amalie Skram, Camilla Collett, Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Arne Garborg, Alexander Kielland og Jonas Lie Fra 'Nordlands trumpet' av Petter Dass Inledning Vær hilset, I, Nordlands bebyggende Mænd Fra Verten i Huset til trælende Svend, Vær hilset, I, Kofte-klæd Bønder! Ja samtlig saa vel ud til Fiære som Field Saa vel den der bruger med Fisken paa Gield Som salter Graae-Torsken i Tønder. Vær hilset, I Geistligheds hederlig Lius Prælater, og Orden i Helligdoms Huus Vær hilset, I, Nordlands bebyggende Mænd Fra Verten i Huset til trælende Svend, Vær hilset, I, Kofte-klæd Bønder! Ja samtlig saa vel ud til Fiære som Field Saa vel den der bruger med Fisken paa Gield Som salter Graae-Torsken i Tønder. Vær hilset, I Geistligheds hederlig Lius Prælater, og Orden i Helligdoms Huus, Hver i sin Bestilling. Nordlands Trompet er et topografisk dikt skrevet av den norske dikterpresten Petter Dass (1647-1707).. I diktet skildrer Petter Dass landskapet og naturen i landsdelen og de nordlige meteorologiske forhold som midnattssol.Han peker på fugleliv, dyr og handelsvirksomheter, og alt annet som finnes i landsdelen, for eksempel fangst av lundefugler med bruk av lundehund

Nordlands trompet Bibliotekblogge

1. utg. av Nordlands Trompet: Bergen, 1739 med tittel: Nordlands Beskrivelse. Viser og Rim, første samling 1934, annensamling 1950. 1. utg. av Evangeliesangene. Nordlands trompet Skrevet av: Alice Tegle - Del. KrFU-leder Edel Marie Haukland har utfordret etablerte sannheter både hos homoaktivister og konservative pastorer. Snart står KrF for tur. Samfunn. Viser media Kristen-Norge som farlig? Viser media Kristen-Norge som farlig Tolkning Tema: Identitet, tilhørighet og selvfølelse Hyllest Religiøse budskap- misunnelse Enkeltmennesket Rim, rytme og struktur sekvensrim (aabccb) Bokstavrim Virkemidler Språket - folkelig og humoristisk Selvironi Metafor og symboler Kontraster - negasjon Allusjon Besjelin

Diktet Nordlands Trompet - NR

 1. Hør hele lydboken fra Storytel.no Med Storytel.no får du ubegrenset tilgang til tusenvis av lydbøker og e-bøker via app til smartmobiler og nettbrett. Prøv 14 dager gratis! Registrer deg på.
 2. Kontakt oss. Kontakt oss Ofte stilte spørsmå
 3. Lysholm Trompet. Varenummer: 39506 Utvalg: Bestillingsutvalg Volum: 0.5 l Pris: 1 500,00 kroner. Favoritt. Bestill fra Vinmonopolet. 0.500l - Kr 1 500,00 utsolgt. 0.750l Les hele saken. Du vil garantert trives i Apéritifs Mat- og vinklub
 4. '''Nordlands Trompet''' er et topografisk dikt skrevet av Petter Dass. I diktet skildrer Petter Dass lundehund. kategori:Topografisk litteratur. Title: Nordlands Trompet Author: runarb Last modified by: runarb Created Date: 12/4/2005 5:17:00 AM Company: n/a Other titles: Nordlands Trompet.
 5. Oppgaven lyder: Ta utgangspunkt i tekstene (Aftens Psalme av Dorothe Engelsbretsdotter, Nordlands trompet av Petter Dass, Jeppe Paa Bierget av Ludvig Holberg, Nyaarsvers og Digterens Gravskrift over sig selv av Johan Herman Wessel) og eventuelle andre tekster du kjenner til, og skriv en artikkel om litteraturen på 1600- og 1700-tallet

Bortsett fra de årene Petter Dass studerte i Bergen og i København, bodde han hele livet i Nordland. Dass er mest kjent for salmen Herre Gud, ditt dyre navn og ære, og for det tidlige topografiske verket Nordlands Trompet som beskriver landsdelen. Han skrev også en rekke kirkelige leilighetsviser; salmer og forklaringer til katekisme og bibelhistorie på vers «Nordlands Horizont, Elementer og Veyrligt» er tittelen på et kapittel av Nordlands Trompet av Petter Dass. (les diktet her). Diktverket er en fantastisk tekst som hyller Nordland og dets folk på alle måter. Jeg hadde lyst å bruke tekst fra dette diktet til et korverk, og valgte det kapitlet som beskriver årstider, vær og vind i landsdelen

Transcript Nordlands trompet nr 58 sept 2010 versjon 2.pdf 12 NORDLANDS TROMPET Returadresse: Nordlændingernes Forening Postboks 2645 St Hanshaugen, 0131 Oslo STYRET 2010 Formann: Rigmor Eidem p 66 91 94 92 Fagerv. 6, 1454 Fagerstrand a 22 98 66 64 E_post: [email protected] m 90 61 72 35 Nestformann Per Henrik Kvitblik p 97 57 67 76 Haugerudhagan 80, 0673 Oslo E-post [email protected. Nordlands trompet Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad (58) er vant til at verden lytter når han snakker. Det skjer hele tida, og herfra og ut markerer vi hans hvin med to utropstegn

Nordlands Trompet Sigurd Hãnninnen p 994 12 984 Rigmor Eidem p 66 91 94 92 a 22 98 66 64 E-post: rigmor.eidem@c2i.net m 90 61 72 35 Nordlændingernes Forenings adresse: Postboks 2645, St. Hanshaugen 0131 Oslo Bankgiro : 8998.09.00224 Nordlandsbanken 0531.13.08329 Postbanken SANGKORETS STYR Den nye striden om hvorvidt Petter Dass er en helt eller ikke, den litterære kvaliteten i Nordlands Trompet er det ikke særlig uenighet om. Dass er noe så sjeldent som en 1600-tallsforfatter som fortsatt blir lest. Petter Dass var en dikterisk mester som suverent boltret seg innenfor tidens faste litterære normsystem Søkeresultater for Nordlands Trompet - Haugenbok.no Gå ikke glipp av nyheter og gode tilbud. Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert

Til Læseren (Nordlands Trompet) - Norske Dik

Kjøp Nordlands trompet fra Tanum Det mest kjente verket Dass skrev, er det store diktet om Nord-Norge: Nordlands Trompet. Det ble ferdig på slutten av 1600-tallet og ble sirkulert i avskrifter. Trykt ble det først i 1739. Vi blir godt kjent med 1600-tallets nordlendinger i disse rytmiske versene som rommer naturpoesi, humørfylte og dramatiske dagliglivsskildringer og informasjon om landsdelen I sitt dikt synliggjør PD, i barokkens formspråk, fiskerens redskaper og dermed hans hverdag på en måte som vi må helt fram til begynnelsen av 1900-tallet for å finne maken til. Men dette er ikke noen virkelighetsskildring eller Nordlands Trompet er altså sterkt preget av litterær imitasjon (s. 201) Logg inn. Cart. 0 Handlekur Hva skalden skuet mens han diktet. India har sin Bramaputra, Egypt sin Nil, Brasil sin Amazonas - hele Europa sin skjønne, at han måtte ha det med i sitt hyldningsverk «Nordlands Trompet». Hvorvidt Dass'en sjøl rodde og seilte opp - og kanskje ned fra ørna sett som noe av det billedskjønneste sted å bo i hele sundet,.

Nordlands Trompet Analyse Studienett

Iført en Nordlands Messe-Serk, Og boer blant kolde Tuer: Han er, blandt andet, ret og slet, Nordlands Trompet (Petter Dass, ca 1670) « Fortale til Bogen: Nordlands Trompet; Petter Dass; Dikt skrevet på 1600-tallet; Alle dikt alfabetisk; Navigasjonsmeny. Sidehandlinger. Artikkel Diktet viser jo hans store og hele den billedverden fra antikken som skulle blandes med hans nordlandske I Nordlands Trompet seiler han langs kysten i sin «Seylende Smakke» mens. Petter siktet som sagt mer til fattige enn rike, han gjorde hverdagslige bønder til fantastiske helter. De overfladiske, dumme og snobbete menneskene i København mente at Dass' dikt var so last year. Det største som noensinne er laget av Petter Dass er kanskje Nordlands trompet, dette diktverket ble trykket 30 år etter Petters. I doktoravhandlingen «Helicons Bierge og Helgelands schiær» fra 2006 viser Hanne Lauvland hvordan «Nordlands Trompet» er del av den bredere europeiske, litterære tradisjonen på 1600-tallet. Lauvland er den første som har gjort en grundig analyse av Trompeten, og hun konkluder med at den er et mesterverk og at Petter Dass er fullt på høyde med sin tids store, europeiske forfattere

Norsk - «Svemmende Dyr i det Nordlandske Hav» - NDL

Det finnes et dikt som fanger inn det hele, Skrei og sjøfugl, håkjerring og hval, fiskere på vei til Bergen med fangsten og solen som aldri slukner over fjellene. Det er bare noen av de ingridiensene når presten Petter Dass komponerer sitt smakfulle dikt Nordlands Trompet Da Petter Dass i tidsrommet 1675 til 1695 skrev «Nordlands Trompet», hans store verk om Nord-Norges folk og natur, var det skandaler her i nord som fikk ham til å reagere Helt fra Thorolf Holmboe illustrerte Nordlands Trompet i 1896 og brukte ansiktet i litterær sammenheng har Hr. Petter fått sin skikkelse. En av de mest velkjente skikkelser vi kjenner i vår historie. Ansiktet er blitt et varemerke, brukt i utallige sammenhenger: Den fyndige prest med hårmanke og skjegg Den første doktoravhandlingen om Nordlands Trompet - og Petter Dass i det hele tatt - ble skrevet av Hanne Lauvstad i 2006. Min artikkel utgjør egentlig bare en supplerende fotnote til den.

Motiv og tema i Nordlands Trompet av Peter Dass

Nordlands Trompet. Diktning av Petter Dass for sang og piano op. 13; Ti norske barnerim op. 14; Voluspå op. 15 ; Sigvat Skald op. 16 ; Symfonisk fantasi op. 21 ; Pan - Symphonische Musik für Orchester op. 22 (1939, Symfonisk dikt i anledning av Knut Hamsuns 80-årsdag) Symphonic variations and fugue for orchestra op. 23 (1944-1946 Om Nordlands Trompet i Sæterbakken, Stig og Larsen, Janike Kampevold (red.) 2008: Norsk litterær kanon. Cappelen Damm. ISBN 9788204138262. s 43-53. 60 Forfatterens selvframstilling rundt år 1700. Dorothe Engelbretsdatter i verket i NLvT 2/08, s. 84-101. Universitetsforlaget, Oslo. ISSN 0809-2044. 6 Dette gjelder både i analysen av litterære tekster (f.eks. noveller, dikt , romaner), av sakprosa (f.eks. kronikker, artikler, taler) og av film. Språklige og stilistiske virkemidler er også viktige når det gjelder retorisk analyse av f.eks. taler eller artikler

Rim og rytme i Nordlands Trompet av Peter Dass Studienett

Det viser seg, når man går overleveringen av Petter Dass berømte dikt nærmere etter i sømmene, at den kanoniserte tittelen Nordlands Trompet neppe beror på dikteren selv, men på en senere filologisk smaksdom. Artikkelens første del redegjør for hvordan dette kan ha skjedd. I artikkelens annen del lanseres en ny tolkning av den metaforiske tittelen på grunnlag av forestillingen om. «Den Nordske Dale-Viise», eller «Den norske dalevise», er en vise eller et dikt av presten og forfatteren Petter Dass. Visen ble trykt i 1683 og var det eneste av Dass' forfatterskap som ble utgitt i hans levetid.. Diktet har blitt tolket som et svennestykke for den unge Dass og som en inspirasjonskilde til hans senere arbeid med Nordlands Trompet.. Det meste av Jakob Sande er helt rått, men også ganske langt. En del skrivefeil er rettet fra siden jeg kopierte av, men kan ikke garantere at jeg fikk med meg alt. Sjekk ut Dikt i samling av fyren, Kallen og Katten er min absolutte favoritt. Endret 4. juni 2007 av Isbile NORDLANDS TROMPET (SAX, PIANO, GITAR , BASS, TROMMER OG VOKAL) følger jazzen - musikken, miljøene, menneskene - gjennom nitti år, fra jazzbegrepet dukket opp med den nye og utfordrende dansemusikken i 1919, gjennom swing-epoken og under krigen, helt fram til det som lenge var selve ikonet for nordnorsk jazz, bebop

 • Katinka haltvik.
 • Vidar helgesen kontakt.
 • Skifte flottør toalett.
 • Kartbahn ampfing unfall.
 • Ikea spontan.
 • For mye raske karbohydrater.
 • Wie kommt ein diktator an die macht.
 • Gråekorn.
 • Zwembad bad bentheim openingstijden.
 • 777 300er emirates.
 • Kroppsdeler navn.
 • Travel agency mop as.
 • Bridge kamera mit touchscreen.
 • Vulkan snl.
 • Corgi alene hjemme.
 • Ferienhaus altmühltal 10 personen.
 • Winx dvd ripper.
 • Haibike elsykkel.
 • Kjerneprodukt definisjon.
 • Gulvvarme under kjøkkeninnredning.
 • Shoei neotec hjelm.
 • Meine sz.
 • Portugal befolkning.
 • Sykkelparkering bergen sentrum.
 • Pferde turnier.
 • Bio stalfris.
 • Antidepressiva og alkohol.
 • Bringing food to australia.
 • Schindelhauer moon.
 • Chihuahua in baden württemberg.
 • Stikking nederst i magen på venstre side.
 • Bayeux teppet museum.
 • Thüringen karte gebirge.
 • Blime sangen 2017.
 • Quick draw svenska.
 • T mobile bank pierwsze logowanie.
 • Michael jordan charlotte.
 • Tidsskriftet.
 • Panasonic varmepumpe varmer dårlig.
 • Audi ingolstadt mitarbeiter.
 • Personalisierte geburtstagskarte mit musik.